Kawa Parana historia rzymskiej palarni 

CAFFÈ PARANÀ to najsłynniejszy produkt włoskiej palarni Paranà, cieszący się już od ponad pół wieku niesłabnącym powodzeniem u smakoszy prawdziwego espresso. Wszystko zaczęło się od pasji jej założyciela, Ruggero Gianelli. W latach 50-tych XX wieku Ruggero kontynuował jeszcze działalność rozpoczętą przez swojego ojca Emilio, który prowadził firmę handlową i importował surową kawę dla wielu włoskich palarni. Początkowo wypalał on kawę wyłącznie na użytek domowy i dla najbliższego grona znajomych. Zachwyty nad filiżanką parującego napoju zachęciły go jednak do założenia nowego biznesu. Okazało się to być strzałem w “dziesiątkę”. W 1960 r., bazując na doświadczeniu zdobytym w handlu kawą zieloną, Gianelli otwiera funkcjonującą do dziś firmę kawową Parana Caffe w Rzymie.

Firmowe kawiarnie są punktem odniesienia dla wszystkich prawdziwych miłośników kawy przybywających do Rzymu. Piękno rzymskiej architektury i wyjątkowe smaki serwowane są m.in. na stanowisku archeologicznym Ostia Antica, w Caffè delle Arti w Narodowej Galerii Sztuki Współczesnej oraz w Casina del Lago w Villa Borghese.

Rodzina Giannelli „od zawsze” była zaangażowana w produkcję i ochronę receptur prawdziwego włoskiego espresso. Palarnia produkuje tylko starannie dobrane mieszanki wysokiej jakości. Ziarna do kaw Parana pozyskiwane są z najlepszych plantacji w Brazylii, Gwatemali, Peru oraz na Kostaryce. Dzięki dbałości o najdrobniejszy szczegół trafiają do klienta w idealnej formie. Obecnie kawa Parana znana jest niemal we wszystkich zakątkach naszego globu.

Parana kawa inna niż wszystkie… 

Marka Parana Caffe to znana od lat wśród koneserów linia doskonałej jakości napoju. Charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Przewaga goryczy nad delikatną słodkością, lekko czekoladowy posmak (wynikający ze sposobu palenia ziaren) oraz wyczuwalna orzechowa nuta to gwarancja przyjemności. Aromat kawy długo utrzymuje się po zaparzeniu i kusi, by sięgnąć po kolejną filiżankę.

Kawy Parana przede wszystkim pasują jako tradycyjne espresso lub podstawa do latte czy cappuccino. Bogactwo smaku dominuje nad dodatkami, ale z odrobiną np. karmelu napój zyskuje wyjątkową głębię. Przygotowany z lodami jest świetny również jako orzeźwiający deser.

Parzenie kawy Parana może odbywać się zarówno w sposób tradycyjny, jak i z użyciem sprzętów baristycznych. Kawiarka czy różnego rodzaju ekspresy (przelewowy, kolbowy czy automatyczny) również sprawdzą się w tej roli. Od rodzaju zaparzanej kawy oraz gustu osoby spożywającej zależy dobór właściwego sposobu.

Jakie są rodzaje kawy Parana Caffe?

Kawa Parana dostępna jest w wersji ziarnistej. Dzięki temu, że do ostatniej chwili zostaje zamknięta w małych ziarenkach, jest bogata w walory smakowe i aromatyczne. Zapach uwalnia się powoli i utrzymuje bardzo długo. W zależności od rodzaju kawy ma bardziej lub mniej wyczuwalną nutę goryczy. W dobrych sklepach można kupić następujące gatunki kawy Parana:

Extra Bar Premium to mieszanka 70 % arabiki z 30 % robusty. To kawa szczególnie polecana do espresso. Dobrze sprawdzi się również jako baza do cappuccino czy latte. Smak charakteryzuje delikatna gorycz mieszająca się z lekką słodyczą. Zawartość kofeiny jest średnia, dzięki czemu ten gatunek można pić nawet wczesnym popołudniem.

Espresso Italiano stanowi połączenie 80 % arabiki z 20 % robusty. Dzięki temu w smaku jest bardzo intensywna, ale nie gorzka, wyczuwalna jest również jej słodycz. Z tego względu, że zawartość kofeiny jest tu niska, mogą ją z powodzeniem kosztować osoby, które dopiero zaczynają przygodę z kawą. Polecana jest szczególnie o poranku czy w sytuacji, gdy potrzebny jest przysłowiowy “kopniak energetyczny”. Gęsta pianka sprawia, że aromat utrzymuje się bardzo długo. Równoważące się w poziomie intensywności słodycz z goryczą pozwalają cieszyć się delikatnym smakiem. Trwała pianka daje możliwość dekorowania kawy w niezwykły sposób.

Extra Bar to mieszanka arabiki z robustą w proporcji pół na pół. Średnia zawartość kofeiny sprawia, że równie dobrze smakuje jako czarna, mocna kawa, jak i podstawa do latte, cappuccino czy kaw smakowych (np. z syropami czy lodami). Piękna, gęsta pianka tworzy możliwość do kreowania niezwykłych dekoracji. Ten rodzaj jest polecany na co dzień, ale sprawdzi się także idealnie na wszelkiego rodzaju imprezach czy pokazach baristycznych.

Dzięki tak bogatemu wyborowi można przetestować każdy rodzaj i wybrać swój ulubiony. A potem przyrządzać zależnie od nastroju, pory dnia czy roku. Filiżanka parującej kawy poprawi nastrój, pomoże złagodzić stres lub pobudzi do działania i kreatywności.