Dallmayr to niemiecka firma z tradycjami o ponad 300-letniej historii. Oprócz sprzedaży spożywczych delikatesów, takich jak wysokiej jakości kawa czy herbata, przedsiębiorstwo prowadzi również dom handlowy w Monachium, który odwiedzany jest rocznie przez blisko trzy miliony mieszkańców i turystów z całego świata. Firma prowadzi także usługi gastronomiczne i cateringowe.
Początek firmy Dallmayr sięga 1700 roku, kiedy swoją działalność rozpoczął w Monachium dom towarowy i przedsiębiorstwo handlowe Alloisa Dallmayr. Od 1870 roku sklep zaczął być firmowany znakiem Dallmayr, a przedsiębiorstwo handlowe działało prężnie i zwiększało zasięg. Rozwijająca się marka z czasem stała się synonimem wyśmienitej kawy, pochodzącej z najlepszych światowych upraw na terenie Kolumbii, Etiopii czy Brazylii.
W 1900 roku Dallmayr to już jeden z najbardziej uznanych delikatesów w Europie. Przedsiębiorstwo bazujące na tradycyjnych wartościach, wciąż funkcjonuje jako rodzinny biznes, prowadzony przez potomków, o czym świadczą dwa herby widniejące na fasadzie budynku sklepu w Monachium oraz w aktualnym logotypie firmowym.
Dwa gatunki kawy zdominowały światową produkcję i odgrywają również szczególną rolę w komponowaniu mieszanek kaw Dallmayr : arabika (coffea arabica) oraz robusta (coffea canephora). Palarnia wykorzystuje ziarna kaw z wyselekcjonowanych plantacji na ściśle określonych wyżynnych terenach w tzw paśmie kawowym tj: Etiopia, Papua-Nowa Gwinea, Kolumbia i Brazylia.
Palarnia Dallmayr w swojej misji duży nacisk kładzie na zrównoważony rozwój, mając na względzie zarówno dobro konsumentów, pracowników firmy jak i rolników uprawiających kawę oraz środowiska naturalnego. Zapewnienie odpowiedniego balansu pomiędzy celami społecznymi, ekonomicznymi i ekologicznymi firmy stanowi wyznacznik polityki firmy poparty wieloma certyfikatami
Wśród najbardziej popularnych mieszanek kawowych marki Dallmayr znajdziemy produkty w wersji kawy mielonej oraz kaw ziarnistych:
Classic - unwiersalna Arabica 100%, która trafi w gusta zarówno smakoszy kawy, jak i osób pijących ją sporadycznie, posiada średnią intensywność i aromat, dobra zarówno w wersji czarnej, jak również w postaci cappuccino czy latte;
Prodomo - klasyczna i wyważona w smaku 100% Arabica, mieszanka w swoim składzie zawiera ziarna wyżynne, w tym wysokiej jakości ziarna z Etopii, dostępna także w wersji bezkofeinowej oraz łagodnej;
Ethiopia - szlachetna kawa z ziaren etopskich ziaren arabiki o lekko pikantnym, pełnym smaku, delikatnej nucie kwasowości i bardzo trwałym aromacie.
d'Oro Crema - mieszanka z wyselekcjonowanych i delikatnie palonych ziaren 100% Arabika, posiada wyjątkowo delikatny smak i jasną cremę;
d'Oro Espresso - wysoka gatunkowo mieszanka ziaren espresso i arabiki, intensywnie palona i o niskiej kwasowości, doskonała na typowo włoskie espresso oraz bazę do kaw mlecznych;
d'Oro Mexiko - wyjątkowy produkt, najwyższej jakości meksykańska Arabica z Huatusco, posiada harmonijny cytrusowy smak, z wyczuwalną nutą czekolady i miodu.