Historia kawy

Rodzaje i gatunki kawy

Jaki jest najlepszy gatunek kawy?

Podczas zakupu kawy w sklepie można wybrać nie tylko między kawą mieloną i kawą ziarnistą. Nie miej ważny jest gatunek i rodzaj kawy, który należy dobrać do danego typu naparu. Za najlepszą kawę uważa się powszechnie Arabicę, która uprawiana jest w trudnych warunkach, a więc jej zbiory są mniejsze niż w przypadku tańszej Robusty. Poniżej zwięzły przegląd podstawowych informacji o głównych gatunkach kaw i regionach ich produkcji.

Główne gatunki kawy 

Arabica

Arabica to kawa pochodząca z odmiany kawowca odkrytego w Etiopii. Jej ziarna są długie i płaskie. Zawierają mniej kofeiny, a więc kawa jest łagodniejsza i bardziej aromatyczna. Arabica stanowi obecnie niemal 70% światowej produkcji kawy. Uprawiana jest w Kolumbii, Brazylii, na Jawie i w Afryce Środkowej.

Co ciekawe, im wyżej uprawiana jest Arabica, tym wyższa jej wartość. Optymalna wysokość dla upraw Arabiki to od 600 do 1800 metrów nad poziomem morza. Spore znaczenie ma także temperatura uprawy, która powinna wynosić od 15 do 24 stopni Celsjusza. Opady nie mogą przekraczać 1500 mm w skali roku.

Krzewy Arabiki są sporych rozmiarów, ale drzewa są kosztowne w utrzymaniu. Trzeba o nie odpowiednio dbać, bo często atakują je różne choroby. Dlatego czysta Arabica nie jest tania. Za kilogram jej ziaren trzeba zapłacić średnio około 80 zł.

Robusta

Robusta uprawiana jest w środkowej i zachodniej Afryce oraz w Azji Południowo-Wschodniej, przede wszystkim w Wietnamie i Indonezji. Jej uprawy spotkać można także  w Brazylii. Produkcja Robusty rośnie regularnie, chociaż obecnie stanowi około 30% światowej uprawy kawy.

Ziarna Robusty wchodzą przede wszystkim w skład mieszanek i kaw typu instant. Jej krzewy są dość odporne na choroby i pasożyty. Tym samym uprawa jest łatwiejsza i tańsza niż ma to miejsce  w przypadku Arabiki. Robusta lepiej znosi wysokie temperatury nawet do 30 stopni Celsjusza. Smak kawy jest bardzo charakterystyczny. W końcu zawiera ona sporo więcej kofeiny niż Arabica.

Mieszanki

Jak sama nazwa wskazuje są to różnego rodzaju mieszanki ziaren Arabiki i Robusty. Są one dobierane tak, aby powstał unikalny, ale spójny smak i aromat. Co ciekawe, w sklepach najczęściej spotkać się można właśnie z mieszankami Arabiki i robusty. To one cieszą się największą popularnością. Czysta Arabica jest bowiem droga, a sama Robusta mocna i gorzka w smaku.

Liberika

Liberika to dość mało znany gatunek kawy. Odkryty został w wieku XX w okolicy równika. Sporą zaletą Liberiki jest atrakcyjna cena oraz duża wydajność. Kawa ta cechuje się raczej ubogim aromatem, ale dobrze przygotowana stanowi doskonały dodatek do wielu mieszanek kawowych.

Gdzie uprawia się kawowce?

Kawy z regionu Ameryki Łacińskiej są orzeźwiające i łagodne, delikatne w smaku. Potentatem jest zdecydowanie Brazylia, która rocznie produkuje 1,6 mln ton ziaren kawy. Jest największym na świecie producentem Arabiki, a drugim Robusty. Poza tym kawowce uprawiane są w Kolumbii, Meksyku, Gwatemali, Kostaryce i Hondurasie.

Kawy pochodzące z Azji i regionu Pacyfiku są bardzo różnorodne. Większość z nich posiada bogaty ziemisty, ziołowy smak. W Azji uprawia się głównie Robustę. Wyjątkiem są Indie i region Karnataka. Bardzo dużym producentem Robusty jest Indonezja.

Ciekawe rodzaje kawy pochodzą z terenu Bliskiego Wschodu i Afryki. Kawy afrykańskie są zarówno kwiatowe, jak i cytrusowe (kawa z Etiopii)czy korzenne (kawa z Jemenu). Najwięcej upraw kawowca w tym regionie znajduje się w Etiopii, Kenii i Zimbabwe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *