Lucaffe, jako jedna z najmłodszych włoskich palarni, została założona w 1996 roku przez prawdziwego wielbiciela kawy, Giana Venturelli. Marka Lucaffe nie byłaby bowiem tu gdzie jest teraz, gdyby nie prawdziwa pasja jej założyciela – nie tylko smakosza, ale i zdolnego przedsiębiorcy. Siedziba firmy znajduje się w Carpenedolo w pobliżu Brescii.

Kawa Lucaffe – krótka historia palarni  z długą tradycją

Mimo stosunkowo krótkiej obecności na rynku, palarnia jest na ten moment znana i ceniona za wysoką jakość swoich produktów w 45 krajach na całym świecie. Ważną rolę w tym procesie odegrała mała rewolucja technologiczna w 2004 roku. To właśnie wtedy stare technologie zostały wymienione na te najbardziej nowoczesne, co umożliwiło wzrost produkcji, która stała się mniej kosztowna, za to bardziej wydajna i jednocześnie zachowała dawną jakość. Na uwagę zasługuje również fakt, że bardzo szczelne i praktyczne opakowania, które są po dziś dzień symbolem marki i stanowią część jej tożsamości, zostały zaprojektowane specjalnie na rzecz kawy ziarnistej firmy Lucaffe. Natomiast sercem kawowego imperium są oczywiście niezmiennie wysokiej jakości ziarna.

Do każdej z kaw ziarna są starannie selekcjonowane – producent wybiera tylko te najlepsze i najwyższej jakości. Natomiast samemu procesowi palenia jest również poświęcona pełna należyta uwaga, co przekłada się na smak i aromat produktu. Lucaffe używa Arabiki z Ameryki Łacińskiej i Afryki oraz łączy ją z wysokiej jakości robustą. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że po dziś dzień, pomimo używania najnowszych technologii, firma pozostała wierna tradycyjnym sposobom wypalania ziaren, co między innymi przełożyło się na jej sukces na rynku międzynarodowym.

Bogaty asortyment Lucaffe

Lucaffe w swojej ofercie ma zarówno kawę ziarnistą, mieloną jak i w formie saszetek.

Delikatna Mr Exclusive o niskiej zawartości kofeiny idealnie sprawdzi się w porze popołudniowej, natomiast Classic bądź Espresso Bar o mocno pobudzającym działaniu to dobry pomysł na miłe rozpoczęcie dnia.

Intensywna w smaku Mamma Lucia, która w dużej mierze składa się z ziaren robusty doskonale łączy się z mlekiem i dodatkami – smakuje najlepiej podawana jako caffe latte bądź klasyczna kawa biała.

PIccolo & Dolce to natomiast napój deserowy – charakteryzuje się wyczuwalną nutą czekolady i karmelu, przy czym ma niską zawartość kofeiny, w związku z czym poleca się pić ją późnym popołudniem, np. podczas spotkania w gronie znajomych.

Equisit, gdy jest odpowiednio zaparzona, ma wyczuwalną nutę kakao i sprawdza się zarówno jako espresso, jak i w duecie z mlekiem.