Wody mineralne - sztuka degustacji i harmonizacji z winem | Najlepsza woda mineralna - Perrier, Vittel, San Pellegrino, Acqua Panna,Cisowianka Perlage, Cisowianka Classique
0 Produktów 0,00 zł

Wody mineralne - sztuka degustacji i harmonizacji z winem

Wino i najlepsza woda mineralna zapewniają podniebieniu całą serię naprzemiennych, nakładających się wzajemnie doznań, które nie są tłumione ani neutralizowane. Dlatego też właściwe połączenie wody mineralne takich jak np. San Pellegrino czy Aqua Panna dobierane jest nie tylko na podstawie charakteru owych doznań, lecz również na ich ilości.

Woda mineralna - przechowywanie i podawanie

Woda jest niezwykle delikatnym produktem. Ponieważ nie posiada koloru, zaś jej aromat i smak są ledwie wyczuwalne, obecność jakichkolwiek substancji obcych może spowodować zmianę jej własności organoleptycznych. Butelki z wodą należy przechowywać w chłodnym, dobrze wentylowanym i suchym miejscu, bez dostępu światła słonecznego, nie zanieczyszczonym dymem oraz wolnym od mocnych, przenikających zapachów.

Takie warunki są wymagane na wszystkich etapach produkcji — od butelkowania po konsumpcję. Wody mineralne są bardzo bezpiecznym, poddawanym surowej i stałej kontroli produktem, lecz podobnie jak w przypadku innych artykułów żywnościowych zawsze należy sprawdzić datę ich przydatności do spożycia i starać się w miarę możliwości kupować świeżo butelkowane produkty.

SAN PELLEGRINO

  • Znana już od czasów starożytnych ze swych własności leczniczych.
  • Woda termalna bogata składniki mineralne (1043 mg/l) mające dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka.
  • Temperatura źródła: 24,5.
  • 30 lat pod ziemią.
  • Leonardo da Vinci odwiedził źródło S.Pellegrino w roku 1509 podczas długiej podróży przez doliny Lombardu, by zbadać ukształtowanie geologiczne terenu. Zaznaczył źródło na narysowanej przez siebie mapie doliny Brembo.

Woda S.Pellegrino jest wyjątkowa , nie posiada żadnego rozpraszającego zapachu oraz charakteryzuje się wysoką zawartością delikatnych, drobnych bąbelków.

Kubki smakowe reagują natychmiastowym wrażeniem szczypiącej świeżości, po którym następuje poczucie delikatnej, stymulującej wytwarzanie śliny kwasowości. Wysoka zawartość składników mineralnych zapewnia natomiast przyjemny posmak.

S.Pellegrino posiada godną uznania strukturę oraz zapewnia trwałe i przyjemne doznania.

San Pellegrino Terme,
Bergamo 70 km od Mediolanu,
Lombardia
Źródło: 350 m n.p.m.

ACQUA PANNA

  • Odkryta w XV wieku.
  • Źródło na wysokości 900 m n.p.m. w toskańskich Apeninach w dawnej posiadłości Medyceuszy
  • Rezerwat Acqua Panna podlega ochronie od roku 1564, kiedy to Medyceusze postanowili zbudować tam willę i objąć ochroną obszar 1300 hektarów
  • Zarówno źródło jak i wytwórnia wody leżą w granicach rezerwatu.

Acqua Panna jest jasna i przejrzysta, nie musuje i nie posiada żadnego zapachu. Już pierwszy łyk zapewnia przyjemny, świeży smak. Acqua Panna to woda o niskim poziomie kwasowości i niewielkiej zawartości soli mineralnych, co nie wpływa jednak na pogorszenie jej struktury. Pod względem smakowym jest lekka niczym piórko, przyjemnie delikatna i aksamitna. Acqua Panna charakteryzuje się doskonałym zrównoważeniem wszystkich składników, zaś wywołane nią doznania utrzymują się w nosie i ustach przez wyjątkowo długi czas.

Panna,
Scarperia 25 km od Florencji,
Toskania

Harmonizacja wody mineralnej - Zasady i wyjątki

Wino i woda zapewniają podniebieniu całą serię naprzemiennych, nakładających się wzajemnie doznań, które nie są tłumione ani neutralizowane. Dlatego też ich właściwe połączenie dobierane jest nie tylko na podstawie charakteru owych doznań, lecz również na ich ilości.

Acqua Panna – jako woda miękka, zrównoważona i lekka pasuje do połączenia z winem o lekkiej strukturze oraz ograniczonej trwałości degustacyjno-zapachowej. Wino mocne przyćmiłoby ją nie pozwalając na jej dogłębne smakowanie i docenianie wszystkich jej niuansów

S.Pellegrino — woda pełna świeżości, słonawego tonu i aromatu doskonale komponuje się z winem mocnym, o silnej strukturze i pełnej budowie.
Woda charakteryzuje się stałymi własnościami organoleptycznymi, zaś wino, które należy traktować jako pełnoprawny produkt kulinarny, zawiera niezwykle szeroką gamę składników smakowych i zapachowych. Dlatego też tak ważne są wskazówki, które pomogą nam dokonać odpowiedniego wyboru i zachęcą nas do dokonywania pewnych zestawień, bądź też ich zabronią.

Świeże, owocowe wina o prostych wonnych własnościach organoleptycznych doskonale pasują do wody Acqua Panna.

Wina białe poddane leżakowaniu w dębowych beczkach są bardziej złożone i doskonale harmonizują z wodą Acqua Panna.

Młode, świeże i lekkie wina różowe idealnie pasują do wody Acqua Panna. Jeśli natomiast mają wysoką zawartość alkoholu i charakteryzują się silną strukturą, należy je podawać z S.Pellegrino.

Młode wina czerwone posiadają intensywny, wonny aromat z nutą ziołową i zapachem drobnych, czerwonych owoców. Na podniebieniu charakteryzują się kwaskowym akcentem oraz delikatnym bukietem smakowo-zapachowym. Ze względu na swą charakterystykę degustacyjną doskonale harmonizują z S.Pellegrino.

Wina czerwone o średniej budowie dzięki swym ewoluującym aromatom wtórnym doskonale harmonizują z S.Pellegrino.

Dojrzałe wina czerwone o pełnej budowie posiadają szeroki i złożony bukiet na podniebieniu wydają się pełne i delikatne, zaś dzięki swej wyrazistości i bogactwie tannin harmonizują z S.Pellegrino.

Słodkie, musujące wina aromatyczne ze względu na swą lekkość oraz aromatyczną świeżość smakową wymagają połączenia z Acqua Panna.

Wina wzmacniane mogą być słodkie lub wytrawne, lecz zawsze są uległe, charakteryzują się wysoką zawartością alkoholu i wysoką kwasowością. Ze względu na taką charakterystykę harmonizują zarówno z Acqua Panna oraz S.Pellegrino.

Młode, musujące wina wyprodukowane metodą Charmat lub Champagne są produktem wyjątkowo elektryzującym, dlatego podczas posiłku można je spożywać z obydwoma rodzajami wody — S.Pellegrino oraz Acqua Panna.

Wyjątki

Stare wina Champagne oraz wina musujące wyprodukowane metodą klasyczną posiadają wyrafinowany bukiet zapachów i aromatów jak również wykwintny smak, który predestynuje je do połączenia z Acqua Panna.
Doskonałe wina czerwone — przy spożywaniu ich osobno, a nie w trakcie posiłku zalecane jest stosowanie wody Acqua Panna.
Pełnej budowy i struktury wina białe poddane długotrwałemu leżakowaniu w beczkach lub butelkach najlepiej harmonizują z intensywnymi doznaniami zapewnianymi przez S.Pellegrino.
Wino białe spożywane jako aperitif idealnie łączy się z S.Pellegrino

Powrót na górę