Rodzaje kaw i sposoby ich przygotowywania | Wody-mineralne.com.pl - Najlepsza woda mineralna i kawa.
0 Produktów 0,00 zł

Rodzaje kaw i sposoby ich przygotowywania

Kawa to dla wielu z nas praktycznie obowiązkowy element każdego dnia. Stanowi wręcz swoisty rytuał. Wiemy jednak, że kawa kawie nierówna a w kawiarniach spotkać się możemy z ogromną ilością gatunków i rodzajów kaw. Przeczytaj czym się różnią poszczególne kawy i jak można je w łatwy i co najważniejsze smaczny sposób przygotować w domowych warunkach!

Espresso

Espresso to napar, którzy przygotowuje się z drobno mielonej kawy w ekspresie. Nazwa epsresso pochodzi od włoskiego słowa espressivo, które oznacza coś wyrazistego. Espresso to rzeczywiście kawa bardzo wyrazista w smaku i zapachu. Klasyczną jego wersję parzy się z mieszanki różnych gatunków kaw. Espresso stanowi bazę pod macchiato czy cappuccino.

Ristretto

To w zasadzie podwójne epsresso. Risretto przygotowuje się w ekspresie, ale używając mniej wody niż podczas parzenia klasycznego espresso. Dzięki temu napar jest bardzo intensywny w smaku. Często risretto uważane jest za napój dla koneserów. Do tego typu kawy często podaje się dodatkowo wodę mineralną niegazowaną.

Lungo i americano

To kawy oparte na bazie espresso, ale zawierające więcej wody. Różnią się objętością i sposobem jej dodawania. Lungo to przedłużone espresso, które wyróżnia się delikatnym smakiem i aromatem. Americano z kolei przygotowywane jest poprzez dodanie do espresso gorącej wody.

Cappuccino

Cappuccino jest napojem kawowym przygotowywanym z espresso i spienionego mleka. Pianka niekiedy jest dodatkowo posypywana kakao bądź płatkami czekolady. W cappuccino najważniejsze jest dobrze spienione mleko.

Cafe Latte

To kawa mleczna i łagodna w smaku, podawana na ogół w wysokich szklankach. Dobrze komponuje się z syropami smakowymi i różnego rodzaju posypkami.

Latte Macchiato

Latte Macchiato to również kawa z dużą ilością mlecznej piany. Jej bazą jest espresso, które dodaje się do gorącego mleka. Niekiedy kawę tę myli się z klasycznym latte. Tymczasem w przypadku cafe latte do espresso dodaje się lekko spienione mleko. Tutaj kolejność jest inna. Na dno szklanki trafia gorące mleko, mleczna piana i na końcu espresso. Całość tworzy trzy warstwy.

Mokka (Mocha)

Mokka to propozycja przeznaczona dla wielbicieli czekolady. Stanowi połączenie mocnej kawy i gęstej czekolady - białej, mlecznej lub gorzkiej. Mocha nie zawiera natomiast mleka.

Irish coffee (kawa po irlandzku)

To kawa z dodatkiem irlandzkiej whiskey. Czasem wyróżnia się inne rodzaje tej kawy, które podawane są z innymi trunkami np. rumem czy sherry. Irish coffee sprawdza się doskonale w chłodne dni, bo rozgrzewa i pobudza jednocześnie.

Flat white

To kawa z dodatkiem mleka. W tym przypadku podwójne espresso zalewa się gorącym i lekko spienionym mlekiem. W przeciwieństwie do cafe latte flat white nie ma dużej ilości piany. Pianka jest płaska, ale mleczna.

Cafe frappe

Cafe frappe to kawa mrożona, zwana także kawą grecką. W tym przypadku często wykorzystuje się kawę rozpuszczalną. Zalewa się ją wodą i mlekiem, a potem dodaje do niej cukier. Następnie całość jest miksowana lub mieszana za pomocą shakera. Do cafe frappe dodatkowo dodać można kostki lodu.

Kawa po turecku

Wbrew powszechnemu przekonaniu nie jest to kawa zalewana wrzątkiem, a więc słynna zalewajka. W tym przypadku drobno zmielone ziarna kawy są gotowane w tygielku, najczęściej z cukrem. Podaje się je w niewielkich rozmiarów filiżance.

Kawa po wiedeńsku

Kawa tego typu przygotowywana jest z espresso lub mocnej kawy oraz dekorowana bitą śmietaną. Stanowi świetną propozycję dla wszystkich łasuchów.

Powrót na górę